Aranské vzory, pletení na husích brkách a nějaká ta novinka

Zdravím,

dnešní povídání nebude jen přízích, ale i technice pletení. V psaní blogových příspěvků jsem nikdy nespatřovala nic co k životu potřebuji. Nedávno jsem pár blogových povídání četla a říkám si, měla bys přispět do mlýna, ale jinak. Pojďme se podívat do historie, kde se vlastně to pletení vzalo? Kdo vymyslel druhy pletení, vyplétané nebo křížené vzory atd. Zamysleli jste se někdy nad tím jak vzory a vůbec celé pletení vzniklo? 

Tak třeba irské vzory, zvané též aranské, název již napovídá že vznikly v Irsku, ale víte kdo je začal první plést? Rybáři, ženy vlnu spřádaly a muži pletli. Pojďme to vzít od začátku.

Ostrovy Hebridy a Aranské ostrovy jsou místa se snad nejdelší pletařskou tradicí na světě. Ačkoliv první zmínka o této technice pletení je datována do roku 1940,je jasné že v té době se dostala do podvědomí světa tato více než 500 let stará technika pletení. Na ostrovech se nedařilo jiným zvířatům něž ovcím a nejčastější profese byla rybářství. Rybáři potřebovali teplé a vodu odpudivé oblečení a když zvážíme vlastnosti vlny, voděodolnost a hřejivost, volba byla jasná. 

Pulovry s pravými irskými  či aranskými vzory jsou velmi pracné. Kdysi měly tyto svetry vlastní osobitost a vypovídaly něco i svém výrobci. Každý rod měl svůj hlavní vzor a jedinečný způsob řazení ostatních vzorů, který se dědil z generace na generaci. Dříve se pulovry pletly na krátkých kovových jehlicích, když mrkneme ještě hlouběji do minulosti, tak se pletlo na brkách z husích křídel nebo "jehlicích" vyrobených z kostí či krunýřů žev, pletlo se v řadách dokola, ano pletení vcelku není výdobytkem novodobí, jen se upravila dávno známá technika.

Pojďme se podívat na významy vzorů. při čtení těchto řádek jsem valila očka a nevěřila :)

Některé vzory se vázaly k moři, jiné k náboženství, k zemědělství či rodině. Také se  rozlišovalo zda je výrobce ženat či svoboden.                                           Jednoduché a složené copy představují lana a lanoví  člunu, perlový vzor písek pláže, drobný plastický vzor jsou vlnky na moři, medailonkový vzor znamenal veřejné hlásání víry v boha, rovné plastické pruhy znázorňovaly touhu po věčném životě, plástvový vzor zase touhu po ocenění za vykonání těžké práce. K zemědělství se vázaly vzory pšeničného klasu, to jsou dva menší copy vedle sebe, křížené proti sobě nebo pšeničné pole, tak se říkalo rýžovému vzoru. Svobodný rybář měl na svetru jednoduché cik-cak vzory, naproti tomu ženatý měl vzory dvojité, ty zobrazují manželství. Vyznáni z lásky byly hladce a obrace vyplétaná srdce.  Kosočtverce představovaly diamanty bohatství -  tento vzor byl hojně využíván spíš jako touha něž realita. Každý pulovr vyprávěl příběh o svém majiteli. 

Dnes pletené svetry vypovídají o kvalitě materiálu a zručností pletařek. Tak mě napadlo, dovedete si představit hrubost té vlny? Pro mě by bylo jako si sednout do mraveniště 😂 Jsem moc ráda za nové technologie výroby a jemné něžné příze 🙂

Pojďte se mrknout na úžasňácké novinky: Tuscany tweed kroucená směsová příze, ač není silná, podil vlny jistí výhřevnost, viskóza dávku luxusu a alpaka jemnost. Níže pár modelů pro vaší představu.

Víte ,že merino se vyrábí z oveček, které pochází ze Španělska a ve své době se pašování jejich vlny, za hranice, trestalo smrtí?  V naší nabídce najdete Merino cotton což je směs merina a bavlny v bio kvalitě.   Toto merino je vhodné na lehké svetříky a trika na tělo, je jemné, neškrábe. Na oba modely najdete návody v souborech u tohoto produktu.

                                                                                                Merino cotton natur          merino cotton rose

Poslední dnešní novinkou je příze Virtuoso color, toto je ponožková příze nejen pro pletení ponožek. Má krásné barvym složení střižní vlny a  polyamidu zahřeje, ale dovolí i praní v pračce.

Připravila jsem pro vás YouTube kanál na něm se můžete podívat na recenze přízí i jehlic. Budu ráda za zpětnou vazbu.

                                                                                                                                                            Alena Krupková