Bavlna, otroci a Verneřice

V minulém blogu jsem vás zavedla na Aranské ostrovy, dnes se podíváme do historie pěstění a výroby bavlny. Víte že, první fabrika na zpracování bavlny ve Střední Evropě byla ve Verneřicích u Děčína a že má bavlna i svůj světový den?

Historie použití bavlny nelze přesně stanovit, nicméně první zmínky o jejím využití se datují v Pákistánu cca 4 tisíce let před naším letopočtem, Před 7 tis. lety se bavlna začala využívat v Egyptě či Mexiku. Pěstění pro výrobu sahá do Peru, Indie či již zmíněného Egypta. Do Evropy se začala dovážet z Číny o cca 200 let později. Vzhledem k náročnosti pěstění je bavlna v Čechách pěstěná okrajově, spíše v malém množství na soukromých pozemcích. K jejímu zdárnému růstu je potřeba velké množství vody, což v našich podmínkách není zcela ideální, ale můžete ji mít za oknem v květináči.

Osobně jsem se pozastavila nad informací o fabrice ve Verneřicích, jezdím kolem té budovy velmi dlouho a vedli jsme o ní obsáhlé debaty co to mohlo být, no při hledání informací na netu mě tato celkem zaskočila a ačkoliv se tam vyráběly látky, mám potřebu zjištěné informace poslat dál a nejen v souvislosti s výrobou bavlny. Pojďme si přečíst jak to vlastně všechno bylo:

V roce 1770 založil Josef Johann Leitenberger  jednu z prvních manufaktur na potiskování kartounových tkanin a v roce 1797 první přádelnu. Velice záhy začal výrobu modrotisku a zaměstnával na 2 tisíce dělníků a i přes potíže vyráběla fabrika až do roku 1946, kdy byla znárodněna. Informace jsem čerpala hlavně na Wikipedii. a Kudy z nudy. Informace stojí za přečtení, jeho fabriky byly i v dalších městech např. Zákupy, Úštěk, Josefův Důl u Kosmonos nebo v pražském Týnském dvoře. Pro své zaměstnance měl vlastního lékaře, lékárnu i nemocenskou pokladnu. Po dlouhá léta byl verneřickým radním a pomáhal chudým. Ve zmíněných článcích se dovíte i kolik měl dětí či kolik miliónů metrů látky vyprodukovali.    Trochu jsem sklouzla do historie nejen našeho kraje, omluvte mou potřebu napsat pár řádek navíc. 

Na bavlníku dorůstá 5-30 tobolek, v tobolce je až 30 semen, které mohou mít až 7000 vláken. "Květ" bavlny vznikne puknutím tobolky.  V roce 1926 byla, ve Spojených státech, bavlna pěstována na zhruba 45 milionech akrů půdy a sklizeň probíhala ručně černými otroky. Životní podmínky otroků byly velice kruté, stejně tak zacházení s nimi, byli biti bičem na krávy a pokud nedokončily svou práci, přišli o ruce či nohy. Dle statistik je největší producent bavlny na světě Indie, dále  Čína a třetí USA, v celosvětovém měřítku pěstuje  bavlnu cca 77 států, též se v nich zpracovává do finálních podob, ať látek či přízí. Nejcenější vlákna jsou velmi jemná a dlouhá, jejich obchodní názvy jsou Pima, Sea Island, Giza aj.

Nejčastější bavlněné vlákno je mercerované. Mercerovaná bavlna je hladká a lesklá, v naší nabídce najdete např  Catanii od výrobce Schachenmayr.  Mercerace je postup výroby ve kterém jsou vlákna bavlny namáčena a měkčena v roztoku louhu sodného, takto se zpracovávají jen ta nejdelší vlákna bavlny, nejčastěji egyptské a islandské. Vlákna bobtnají a rovnají se, z původního ledvinkového tvaru se stává vlákno kruhové, to je pevnější, barva se lépe  zafixuje a stává se lesklejší, což můžete vidět na přízi Camila multicolor. tato příze je barvená v moc hezkých odstínech, nepouští barvu ani nežmolkuje. Mercerovaná bavlna vyniká svou kvalitou a vysokou pevností. Proces mercerace vymyslel John Mercer.

                         Screenshot_20231228-175734                                                                                                PhotoRoom-20231228_180838 (1)

              Pletená halenka z bavlněné příze Catania                                            Na chobotničku byla použita bavlněná příze Camila multicolor

Opalovaní  je úprava bavlněných vláken ohněm při kterém se opalují krátké chloupky, tím se dosáhne hladšího povrchu, vlákna nežmolkatí a lépe drží barvy. Nejznámější opalovaná a mercerovaná bavlna českého trhu je háčkovací příze Kordonet  od výrobce Niťárna Česká Třebová, jejíž historie sahá až do roku 1452, ale to necháme na nějaký další článek.

Jako poslední uvedu bavlnu časanou. Česání je úprava, která je zahrnuta do výroby příze. Odstraňuje krátká bavlněná vlákna, která odstávají na povrchu a nejenže omezují  pevnost, ale způsobují i nestejnoměrnost. Proces česání  vlákna urovná a zbaví nečistot. Česaná bavlna je pevná, jemná, hladká a lesklá. Díky tomu je materiál velmi příjemný na dotek.

Světový den bavlny  připadá na 7.října a datuje se od roku 2019

Zajímá vás nějaké téma? Napište mi,  Příště si přečtete něco o pěstování  lnu. 

Děkuji za Vaši pozornost a nezapomeňte mrknout na YouTube

 

Přeji fajn dny

Alena Krupková